ПРИЕХА ГО! 16 ГОДИШНИ ЩЕ МОГАТ ДА ВАДЯТ КНИЖКИ!

03.09.2017
Навършилите 16-годишна възраст ще се сдобият с правото да шофират

 1. 1

  Навършилите 16-годишна възраст ще се сдобият с правото да шофират

  След успешно издържан изпит те ще получават временна книжка, с която ще могат да карат кола до навършването на 18 години. Единственото условие е в автомобила с тях да се вози пълнолетен придружител, сочи „Монитор“.

  Това предвижда национална стратегия за подобряване безопасността на движението. В момента на 16-годишните не се разрешава дори да се запишат на шофьорски курс. Минималната възраст за кандидат-водачите, предвидена в действащата нормативна уредба, която според стратегията за подобряване на движението трябва да бъде преработена, е 17 години и 9 месеца. Миналата седмица транспортният министър Александър Цветков се похвали, че условията за получаване на книжка далеч не са същите, след като в залите за теоретичните тестове са заработили 120 камери. Веднага след въвеждането на мярката срещу купуването на книжки от ведомството отчели 20% спад на успеваемостта на кандидат-водачите, както и невиждан отлив на квестори, които следят за реда на провеждане на изпитите. Подложената на обществено обсъждане стратегия, според която автобусите, камионите, тролеите и дори такситата трябва да бъдат оборудвани с блокиращи стартера сензори за алкохол, предвижда още записалите се на шофьорски курс да преминават 6 учебни часа, в които ще бъдат запознавани с тежките пътнотранспортни произшествия и мерките, които се предприемат срещу нарушителите.

  Според шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков целта е чрез промените в закона да бъдат вкарани в правия път водачите, които не се съобразяват с ограниченията за скорост, тъй като черната статистика сочи, че половината от пътните инциденти стават именно по тяхна вина. По тази причина от ГЕРБ ще настояват за двойно завишаване на сегашните глоби за висока скорост. Така при първо провинение в рамките на една година сниманите от камера да преминават с над 30 км/ч отгоре може да олекнат с 400 лв. Който не си е взел поука и бъде засечен от някое от очите на КАТ отново да кара бързо, ще отнася двойна по-солена глоба. За трето нарушение при неизтекли 12 месеца от първото освен че ще заплащат двойна глоба, джигитите ще се разделят с книжката си за цяла една година. Освен това при превишаване на ограничението с над 50 км/ч за всеки 5 км/ч отгоре актът ще набъбва с по 50 лв.

  С приемането на промените в закона не само ще скочат глобите за скорост, но ще бъде преобърнат на 180 градуса моделът за установяване на нарушенията и събиране на глобите. Фишовете вече ще се изготвят едва час-два след заснемането на нарушителите. Те ще се обработват в единен център в София. Така честитките например за перничаните, които са уловени от камери да карат бързо в Бургас или Варна, няма вече да пътуват по 3 месеца, а едва по 2-3 дни, като по този начин наказанието няма да отпада заради изтекла давност. Освен това призовките вече ще се връчват срещу обратна разписка на вратата на провинилия се, така че ще-не ще той ще трябва да плати глобата.

  Ще бъде въведен и механизъм за изпращане на фишовете по електронната поща, което според Иван Вълков е много полезен ход, тъй като ще държи в течение работодателите за провиненията на шофьорите в техните фирми. Склонните да заплатят акта през първите 14 дни ще получават паричен бонус. Те ще минават със 70% от стойността на санкцията, а останалите 30 на сто ще им бъдат опрощавани от държавата, уточни Иван Вълков, който е убеден, че както в Гърция, където отбивката е 50%, мярката ще подобри значително събираемостта на глобите. По думите му холандският модел първо да се плаща глобата, а после актът да се обжалва, който беше лансиран в оттеглените в началото на годината промени в закона, няма да бъде въвеждан у нас.

  Глобите ще се обжалват в рамките на 7 дни след получаване на честитката, като собственикът на заснетото возило трябва да декларира през първите 2 седмици, че не той го е управлявал при извършеното с него нарушение. Ако в този период той не направи това и не се яви да плати глобата, в сила ще влиза наказателното постановление.

loading...

Допълни тази новина

Вие можете да допълните или обновите тази новина или да създадете Ваша собствена!

Допълни тази новина

Вижте още..

Вход / Регистрация